ПЛАНИРАЊЕ ПОРОДИЦЕ У ФУНКЦИЈИ РАЗВОЈА ШКОЛЕ БУДУЋНОСТИ

Autori

  • Рада Мандић Универзитет у Источном Сарајеву Педагошки факултет Бијељина
  • Лидија Гочевић Универзитет у Источном Сарајеву Педагошки факултет Бијељина
  • Биљана Пашалић Универзитет у Источном Сарајеву Педагошки факултет Бијељина
  • Сњежана Симић
  • Сока Јовић
  • Весна Ђука

Ključne reči:

породица, популациона политика, предшколска и школска популација

Apstrakt

Значај овог научно-истраживачког рада огледа се у у дефинисању и утврђивању структуре савремене породице у Републици Српској, која директно утиче на будуће стање предшколске и школске популације. Овај рад поред тога што указује на важност и значај планирања породице у функцији развоја школе будућности, има и за циљ да испита и утврди утицаје демографских детерминанти развоја (економске, социјалне, здравствене, културне, образовне, политичке и др.), на обликовање савремене породице, као и мотиве и разлоге за остварену, или неостварену репродукцију, добијене на основу ставова и мишљења испитаника. Све неповољније демографско стање код нас је резултат дјеловања неповољних трендова, што за посљедицу има старење популације, смањење радног контигента становништва, смањује се удио младих фертилних жена, долази до трајног напуштања села и прилагођавања породице модерном животу у граду. Тиме је занемарена улога жене као главног носиоца репродукције. Број рођења у једној години директно утиче на бројност предшколске и школске популације. Општа стопа наталитета је основни показатељ ученичких капацитета. За анализу ставова о планирању породице, методом случајног узорка укључили смо 500 испитаника женског пола, просјечне старости 27 година, из различитих руралних и урбаних цјелина. Значај овог рада огледа се у добијеним резултатима који говоре о потенцијалном броју дјеце која би сутра сједила у школским клупама. Спроведено истраживање указује на садашње стање као и проблеме и могућа рјешења која би позитивно утицала на планирање породице у скоријој будућности.

Reference

Анкета о домаћинствима и сиромаштву у Републици Српској (2007). Бања Лука: Републички завод за статистику.

Голубовић, З.(1981). Породица као људска заједница. Алтернатива ауторитарном схватању породице као система прилагођеног понашања. Загреб: Напријед.

Маринковић, Д. и други (2008). Анализа демографске ситуације и спровођења пронаталитетних мјера и активности у Републици Српској: пројекат, Бања Лука, Министарство за породицу, омладину и спорт Републике Српске.

Маринковић, Д. (2010). Демографски развој и спровођење мјера популационе политике у Републици Српској. Novi Sad: Matica srpska бр. 131. 33 – 43.

Маринковић, Д. (2014). Деографске детерминанте популационе политике Републике Српске. Бања Лука: Графомарк.

Пашалић, С. и други (2006). Демографски развој и популациона политика Републике Српске. Бијељина: Младост.

Пашалић, С.(2007): Демографски развој школске популације и оптимализација мреже школа у Републици Српској. Бања Лука: Министарство за породицу омладину и спорт, Републички савјет за демографску политику.

Пашалић, С. Пелемиш, М., Мандић, Д. (2011). Tранзиција малих сеоских школа и oптимализација мреже школа у Републици Српској. Нова школа, Педагошки факултет Бијељина,

Пашалић, С. (2012). Пројекција развоја младе (школске) популације у Републици Српској. Гласник Антрополошког друштва Србије, бр. 47, 203 – 2012.

Pašalić, S., Pašalić, S., Mandić, R. (2014). Influence of future demographic movements on development of Republic of Srpska. Novi Sad: Matica srpska.

##submission.downloads##

Objavljeno

2023-03-05

Broj časopisa

Sekcija

Articles