ГЕОГРАФСКИ САДРЖАЈИ У ФУНКЦИЈИ ОБРАЗОВАЊА У МЛАЂИМ РАЗРЕДИМА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

Autori

  • Рада Р. Мандић Универзитет у Источном Сарајеву Педагошки факултет Бијељина
  • Мирјана Ракић Универзитет у Источном Сарајеву Педагошки факултет Бијељина
  • Милана Гајић Универзитет у Источном Сарајеву Педагошки факултет Бијељина
  • Сања Антић Универзитет у Источном Сарајеву Педагошки факултет Бијељина

DOI:

https://doi.org/10.7251/NS1601204M

Ključne reči:

географски садржаји, логичко мишљење, искуствено учење

Apstrakt

Географски садржаји у млађим разредима основне школе су врло често занимљиви и апстрактни, али и врло често доводе до проблема у усвајању мноштва информација што је за дјечије поимање простора и свијета веома конфузно. Да би ученици успјешно усвојили ове садржаје, морају претходно овладати основним географским појмовима који апстракцију своде на ниво опипљивости што им омогућава примјену истраживачког и креативног учења у конкретним животним ситуацијама.

Циљ истраживања је анализирање наставног плана и програма како би се утврдили географски садржаји и њихова класификација у млађим разредима основне школе и одредили њихову заступљеност у формирању географског логичког мишљења код ученика.

Основна хипотеза рада базира се на претпоставци да ће наставни план и програм за основно васпитање и образовање у Републици Српској у млађим разредима основне школе, бити обогаћен садржајима географског карактера и да ће релевантни уџбеници одговорити захтјевима истог.

Хронолошки гледано од првог до петог разреда основне школе обухватили смо више наставних предмета као узорак истраживања а то су: Моја околина у првом, Природа и друштво у другом, трећем, и четвртом разреду и Познавање природе и Познавање друштва у петом разреду.

Reference

Браичић, Z. и др. (2011). Metode i postupci poučavanja i učenja u nastavi Prirode i društva. Hrvatski časopis za odgoj i obrazovanje, Vol. 17, No. 2/2012, Zagreb: Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 83–95.

Borić, E., Škugor, A. (2011). Uloga udžbenika prirode i društva u poticanju kompetencija učenika. Život i škola br. 26: 50–60. Osijek: Filozofski fakultet Osijek, Učiteljski fakultet u Osijeku.

Наставни план и програм за основно образовање у Републици Српској за 2014. годину.

Пашалић, С. и др. (2014). Природа и друштво за 4. разред основне школе. Источно Сарајево: Завод за уџбенике и наставна средства.

Пашалић, С. и др. (2014). Познавање друштва за 5. разред основне школе. Источно Сарајево: Завод за уџбенике и наставна средства.

Спасојевић, П. и др. (2011). Природа и друштво за трећи разред основне школе. Источно Сарајево: Завод за уџбенике и наставна средства.

Спасојевић, П. и др. (2011). Природа и друштво за други разред основне школе. Источно Сарајево: Завод за уџбенике и наставна средства.

Ћурчић М. и др. (2014). Позавање природе за пети разред основне школе. Источно Сарајево: Завод за уџбенике и наставна средства.

##submission.downloads##

Objavljeno

2016-06-30

Broj časopisa

Sekcija

Articles